«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…»

Рейтинг користувача: 5 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зіркаАктивна зірка
 

Для відзначення 204-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у Стрийському коледжі Львівського НАУ відбулося літературно-музичне свято «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…», яке організували викладачі-філологи Ситор О.О., Бунько С.М., Айхлер У.І., Бовтач О.М. 

Розпочався захід виступом народного хору викладачів та працівників Стрийського коледжу ЛНАУ «Світанок» (диригент – Галина Петрів), у виконанні якого прозвучали пісні «Реве та стогне Дніпр широкий»,  «Садок вишневий коло хати», «Вітер з гаєм розмовляє».
Урочисту доповідь прочитала голова циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін Ольга Олексіївна Ситор, яка основну увагу звернула на актуальність творів Шевченка. Вона зазначила: «Ще за 150 років до проголошення незалежності України Кобзар довів світові те, в чому дехто з керманичів сумнівається й досі: Україна – не Московія, не Росія, а українці – не москалі. Бо в кожного з цих народів «своя доля і свій шлях широкий», один «мурує», а другий «руйнує».
Директор коледжу Рінило І.Я. у своєму виступі закликав присутніх частіше звертатися до Шевченкового «Кобзаря» та виконувати основний заповіт Пророка:

Свою Україну любіть,

Любіть її… во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

«Нехай кожен рядок пророчого слова Тараса Шевченка нагадає нам про нащадків гайдамаків і січових стрільців, героїв Крут, вояків УПА і Небесної сотні та допоможе у боротьбі за незалежність України», - зазначив Ігор Ярославович.

Директор коледжу також нагородив переможців конкурсу читців «Кобзарю, знов до тебе я приходжу…», який проходив 27 лютого.
Під час виступу прозвучали пісні «Бандуристе, орле сизий…» у виконанні студента групи К-21 Андрія Дубика,  «Пісня про Тараса» у виконанні студентського чоловічого ансамблю коледжу, «Зоре моя вечірняя…» у виконанні студентського жіночого ансамблю, «Відкриваю «Кобзар» у виконанні студентки групи П-11 Марії Куцик, «Не тополю високую…» у виконанні студентки гр.З-31 Христини Добуш та «Шлях до Тараса» у виконанні студента групи М-42 Ярослава Демківа. До уваги глядачів була представлена сценка «Жіноча доля», у якій взяли участь студенти груп П-11 (Світлана Маркова – «Лілея», Юлія Марущак – «Катерина», Марія Куцик – «Наймичка», Анастасія Герич – «Мар’яна») та ОФ-11 (Ірина Шевчук – «Мати»).
Ведучими свята були Ірина Тильчак (гр. З-31) та Максим Собко (гр. М-31). 
У виконанні студентського хору коледжу прозвучали пісні «На високій дуже кручі» та «Було колись на Вкраїні…» (диригент – Оксана Берездецька). Завершилось свято «Заповітом» у виконанні зведеного хору викладачів та студентів.

Вчитуймося у Шевченкові слова, аналізуймо і приймаймо їх у свої серця, щоб очистилися вони від надмірного егоїзму та збудилися від байдужості.

Звернення до творів Кобзаря - це мобілізація патріотичного духу кожної людини. А саме цього так потребує сьогодні Українська Держава!

Бунько С.М. – викладач

української мови та літератури

 


82408, Україна, Львівська область, м. Стрий, вул. Львівська, 169
© 2024 СФК ЛНУП. Авторські права на всі матеріали, представлені на цьому сайті, належать ВСП "Стрийський фаховий коледж Львівського НУП" або безпосередньому авторові цих матеріалів. Використання будь-якого матеріалу, що міститься на сайті, дозволене тільки із посиланням на даний ресурс.